Ruční broušení pryskyřice
Jak na broušení pryskyřice? Metody broušení pryskyřice můžeme rozdělit na ruční broušení pryskyřice (broušení epoxidové pryskyřice ruční) a strojní broušení pryskyřice. Ruční broušení můžeme provádět za sucha a nebo pod vodou. Pro obě metody využíváme smirkovy papir na brouseni pryskyřice. Je opatřeny jinou vazbou a brusným zrnem v porovnání se smirkovými papíry na dřevo nebo kov. Pro ruční broušení za sucha máme k dispozici ruční blok opatřený suchým zipem pro snadnou výměnu smirkových papírů různé zrnitosti. Ruční blok je ideální pro broušení rovných ploch nebo hran. Pro broušení malých výrobků z pryskyřice ruční blok nevyužijeme, budeme držet smirkový papír v ruce. Pro broušení pod vodou si musíme vystačit pouze s rukama, smirkové papíry pod vodu nejsou opatřené suchým zipem. Číslo, které označuje smirkové papíry udává jejich hrubost. Nižší číslo označuje hrubé smirky a vyšší číslo jemné smirkové papíry. Pro broušení epoxidové pryskyřice platí dvě důležité zásady. 1. Odbroušený prach mezi výrobkem a smirkovým papírem je potřeba neustále odebírat, nejlépe mikro utěrkou. Pro broušení pryskyřice pod vodou tato zásada neplatí, voda nám odbroušený materiál odplavuje sama. 2. Pryskyřici brousíme jednotlivými hrubostmi smirkového papíru postupně. Abychom dosáhli dokonalého výsledku, nesmíme některé hrubosti vynechat. Sada na broušení pryskyřice obsahuje všechny potřebné hrubosti pro postupné broušení.